10 vinkkiä aloittelevalle yrittäjälle

Viime viikolla mietimme, mitä haluamme tehdä tammikuussa 2016, sen jälkeen kun olemme valmistuneet. Monen suusta tuli ajatus yrittäjäksi ryhtymisestä. Sitähän tässä ollaan kohta harjoiteltu kaksi vuotta ja viimeinen puoli vuotta(?!) on vielä jäljellä… Tarkoituksena oli mennä Pyynikin näkötornille munkille pareittain ja matkalla keskustella ja sparrailla toista tulevaisuuden suunnitelmista. Koska aiheena oli yrittäjyys, nousi ilmoille monta oppia ja vinkkiä siitä, mitä olemme jo oppineet yrittäjyydestä sinä aikana kun olemme pyörittäneet Volumia. Haluamme nyt jakaa nämä meidän mielestä tärkeimmät vinkit aloittelevalle yrittäjälle!

1. Yhtiökumppani

Volumilaisilla ei ollut mahdollisuutta valita, ketä tyyppejä omaan tiimiyritykseemme valittiin. Jossain vaiheessa se on ollut haasteena kun töitä on ollut “pakko” tehdä myös niiden kanssa, joiden ajatusmaailmat eroavat omasta ja työnteko on ollut raskasta. Toisaalta tämä on myös antanut paljon, kun on tutustunut erilaisiin ihmisiin ja oppinut muilta uusia työtapoja. Erilaiset tiimikaverit ovat kehittäneet meitä paljon enemmän kuin se, että olisi ollut koko kaksi vuotta sellaisten ihmisten kanssa, jotka muistuttavat itseä. Tärkeimpänä oppina on tullut huomattua, että parhaiten töitä tekee sellaisen henkilön kanssa, jolla on samanlainen työmoraali ja työtavat kuin itsellä. Silloin työn tekeminen on tehokkainta. Suurin yllätys on ollutkin se, että aina se paras kaveri ei olekaan paras työkaveri. Jossain tapauksissa paras yhtiökumppani on se, joka katsoo peilistä!

2. Liikeidea

Vaikka moni meistä onkin halukas ja innokas jatkamaan yrittäjänä valmistumisen jälkeen, ei kukaan ole vielä valmis tekemään ilmoitusta Kaupparekisteriin uudesta yrityksestä. Isoin syy tähän on liikeidea ja tarkemmin sanottuna sen puute. Ilman hyvää ja selkeää liikeideaa on vaikea lähteä yrittämään. Yritys kuitenkin perustuu hyvälle liikeidealle. Ilman liikeideaa ei ole yritystä!

3. Usko omaan tekemiseen

Aloittelevan yrittäjän tulee moneen kertaan ja useassa tilanteessa pystyä perustelemaan miksi hänen yrityksensä tekee sitä mitä tekee. Mahdollisia “käännytettäviä” tahoja ovat niin pankki, yhteistyökumppanit kuin asiakkaatkin. Mitä tahansa palautetta saakin, ei ensimmäisen ‘ein’ kohdalla tule menettää omaa uskoaan omaan tekemiseen. Epäilijöitä ja lannistajia riittää maailman tappiin asti. Osa Volumin projekteistakin on lähtenyt liikkeelle vain yhden henkilön ideasta eikä uskoa, kannustusta ja sparrausta ole herunut mutta niin vain projektit ovat toteutuneet, kun on löytynyt uskoa omaan tekemiseen!

4. Kerro ideastasi mahdollisimman monelle

Tämän neuvon saimme syksyllä 2013 vieraillessamme Urban Millillä(http://urbanmill.org/urbanmill/). Suomessa usein halutaan pitää omat asiat todellakin omina asioina eikä ajatella sen enempää sitä, mitä muilta voi saada lisää omaan ideaan. Enemmänkin pelätään sitä, että joku vie oman hyvän idean. Onneksi tätä tapahtuu verrattain harvoin, ainakin meidän kohdallamme. Sitä ei voi kuitenkaan koskaan tietää, millainen sijoittaja saattaa istua samassa illallispöydässä tai kuka tutun tuttu on aina etsinyt juuri sinun yrityksesi tarjoaman palvelun kaltaista ratkaisua ongelmiinsa!

5. Uskalla kysyä apua

Yrittäjiä auttavia tahoja on todella paljon, kunhan vain uskaltaa avata suunsa ja hakea apua. Volumi on pyytänyt apua erilaisissa tilanteissa mm. Verohallinnosta, Kaupparekisteristä, pankilta, vakuutusyhtiöltä, ammattiliitoilta, valmistuneilta Proakatemialaisilta, yhteistyökumppaneilta, nykyisiltä Proakatemian opiskelijoilta, kilpailijoilta, asiakkailta, valmentajilta, opettajilta, vanhoilta työkavereilta, vanhemmilta, sisaruksilta, kavereilta… Apua on aina saatavilla, sen olemme huomanneet! Avun pyytäminen ei ole heikkouden merkki mutta sen tekemättä jättäminen kielii tyhmyydestä.

6. Verkostot

Liittyy hieman edelliseen kohtaan mutta ansaitsee silti vielä oman kohtansa tällä listalla! Vasta täällä Proakatemialla olemme ymmärtäneet verkostojen merkityksen. Yrittäjä on melko yksin, jos ei ole kerännyt ympärilleen itseään fiksumpia ja osaavampia ihmisiä, jotka auttavat vilpittömästi tilanteessa kuin tilanteessa. Verkostot ovat niitä ihmisiä, kenelle voi soittaa vaikka keskellä yötä ja pyytää apua veroilmoituksen täyttämiseen.

7. Rohkeus

Rohkeus on asia, joka yhdistää yrittäjiä. Yrittäjyydessä on aina omat riskinsä, joita moni ei ole valmis ottamaan. Kaikilla ei ole alkujaan tarpeeksi rohkeutta lähteä yrittäjäksi, mutta onneksi senkin voi oppia! Proakatemian aikana epävarmuus yrittäjäksi ryhtymisestä on muuttunut intohimoksi yrittäjyyttä kohtaan jopa siinä määrin, ettei muuta vaihtoehtoa yrittäjyydelle enää näe tulevaisuuden ammattina. Yrittäjyys vaatii rohkeutta uskoa omaan liikeideaansa, rohkeutta hakea pankista lainaa, rohkeutta ottaa kylmiä kontakteja asiakkaisiin, rohkeutta vastaanottaa palautetta ja ennen kaikkea rohkeutta myydä.

8. Talousosaaminen

Yrittäjällä täytyy olla käsitystä luvuista. Jotta tietää paljonko voi maksaa palkkaa itselleen, tulee tietää paljonko pitää myydä. Sen lisäksi tulee tietää paljonko on kuluja kutakin myytävää tuotetta kohti, jotta tietää mikä on katteen osuus. Tämän lisäksi tulee vielä huomioida kaikki palkan sivukulut, liikevaihdon ja liikevoiton ero, verot, kiinteiden ja muuttuvien kulujen erot ja ihan hyvä olisi olla perillä myös budjetoinnista! Menestyvällä yrityksellä on toimiva talous- ja kirjanpitopuoli. Onneksi on olemassa kirjanpitäjiä, jotka mielellään auttavat ja ottavat vastuulleen asiakasyrityksen talousasiat. Siinäkin tapauksessa, että ulkoistaa nämä asiat muille, tulee olla perillä siitä, että tietää edes vähän mitä kirjanpitäjän tulisi tehdä.

9. Selkeät mitattavat tavoitteet

Jos ei ole tarkkaan määritellyt missä haluaa yrityksensä olevan tai mitä haluaa yrityksenä tehdä tietyllä aikavälillä, mistä tietää mihin suuntaan alkaa yritystään viemään ja mihin tulee pyrkiä? Selkeät ja mitattavat tavoitteet toimivat johtamistyökaluna, vaikka yritys olisikin vain yhden hengen yritys.Tavoitteista ja niiden toteutumisesta näkee myös yrityksen kehittymisen.

10. Huolehdi vapaa-ajan määrästä

Yrittäjänä työpäivät venyvät helposti yli “normaalin työajan” sillä asiat täytyy hoitaa. Yrittäjällä on vastuu hoitaa yrityksensä kaikki asiat ja samalla vapaus päättää omista asioistaan, myös vapaistaan ja työajoistaan. Jatkuva kellon ympäri työskentely polttaa loppuun ja vie maun yrittämisestä. Vapaa-ajasta saa energiaa työn tekemiseen. Kuten muussakin työssä, tulee työn vastapainoksi olla vapaa-aikaa ja muuta tekemistä. Hetkittäiset pidemmät työpäivät eivät onneksi kuitenkaan satuta ketään ja sitä suuremmalla syyllä voi seuraavana päivänä nukkua hieman pidempään!