Jo viime vuoden vaihteessa oli selvää, että tämä vuosi tulee olemaan meille haastava ja täysin erilainen kuin mihin oltiin totuttu. Opiskelut oli saatu pakettiin ja oli aika tehdä seuraavia siirtoja yrittäjyyden osalta. Tähän vuoteen oli vaikea etukäteen valmistautua, sillä uudet elämäntilanteet toivat mukanaan vaikeuksia, joita ei oltu tajuttu edes ajatella: toisella oli töitä liikaa, toisella liian vähän, yhteistä aikaa etsittiin hetkittäin kissojen ja koirien kanssa ja etukäteen sovitut yhteiset ajat peruuntuivat lennosta koska sitä ja tätä ja tuota. Opiskeluaikana oltiin totuttu, että yhteistä aikaa on päivittäin ja nyt yhteisen ajan löytäminen kerran viikkoon oli haastavaa. Niin kliseiseltä kun se kuulostaakin, ne harvat yhteiset hetket, kun näimme porukalla muistuttelivat hyvin siitä, miksi tässä ollaan ja mitä tässä yhdessä tavoitellaan. Koskaan ei työn tekeminen tuntunut yksin samalta kuin porukassa. Kaikilla oli omat työt mutta se henkinen tuki ja nyrkkeilysäkki oli siinä vieressä juuri silloin kun sitä eniten tarvitsi.

Yksi meistä opetteli tänä vuonna olemaan yhtä aikaa äiti ja kirjanpitäjäyrittäjä. Kaksi muuta kävi Volumin lisäksi muissa päivätöissä ja opetteli sovittamaan yhteen nuo kaksi asiaa ja jakamaan aikansa ja motivaationsa kaikkien töiden ja projektien kesken. Kaiken uuteen totuttelun keskellä oppeja talousasioista on myös (aikuisten oikeesti) tarttunut mukaan mielettömiä määriä ja nyt vain odotellaan, että päästään tätä kaikkea hyödyntämään ja jakamaan asiakkaiden kanssa!

Asiakaskunta on myös päässyt mukavasti karttumaan vuoden aikana. Tällä hetkellä asiakkaina on toiminimiyrittäjiä, osakeyhtiöitä, osuuskuntia ja yhdistyksiä jo useampia ja lisää verkkoja on vedessä koko ajan. Hyvä näin, emme valita! Samalla kun asiakkaiden määrä on kasvanut, on myös asiakasyritysten toimialakirjo kasvanut. Tästäkin johtuen on pitänyt laittaa kirjanpitotaidot likoon ja opetella uutta, kahlata läpi muutamat verkkosivut, parit blogikirjoitukset, artikkelit, kirjat, kollegat jne…

Kirjanpidon lisäksi olemme päässeet vaikuttamaan muissa meille tärkeissä projekteissa, kuten Ote omaan talouteen (http://oteomaantalouteen.fi/) ja Pikkuyrittäjät (http://www.pikkuyrittajat.fi/). Ote omaan talouteen –koulutuksissa parannetaan nuorten omaa talouden hallintaa, jotta nuoret välttyisivät talousongelmilta ja maksuhäiriömerkinnöiltä. Tänä vuonna Ote on tavoittanut jo 1200 opiskelijaa Pirkanmaalla 60:ssa eri koulutuksessa ja keväällä on tulossa 50 koulutusta lisää. Syksyllä vielä suuremmin! Pikkuyrittäjien osalta toiminta on laajentunut ja tänä syksynä Pikkuyrittäjät –iltapäiväklubeja järjestettiin peräti neljällä koululla Tampereella ja keväällä on taas alkamassa ryhmät neljällä eri koululla. Pikkuyrittäjät hakevat tällä hetkellä lisää ohjaajia, joten jos kiinnostaa, yhteydenotot reippaasti Veeralle. 🙂

Suunnitelmat ensi vuodelle on laittaa suurempaa vaihdetta kehiin, kun palaillaan taas ”töihin”. Alkuvuosi vierähtää varmasti suureksi osaksi tilinpäätöksissä ja ihan oman firman kirjanpidossa, joka on jäänyt asiakasyritysten kirjanpidon jalkoihin, hups.. Eikö se niin mene, ettei suutarin lapsella ole kenkiä. 😉 Ensi vuoden osalta tiedetään mihin varautua, mitä on realistista odottaa ja mihin meillä on potentiaalia! Ensi vuonna tähän aikaan meillä on lisää asiakkaita, vaikeampia keissejä ja suurempia onnistumisia. Ennen uuden vuoden käynnistämistä on kuitenkin aika tankata ja huoltaa meidän koneistot priimakuntoon joululoman (ja jouluruoan, nam) merkeissä.

christmas-bauble-1902924_1280