Terveisiä Slushista! Olin tänä vuonna ainoa VoluMilainen, joka tänä vuonna vieraili Slushissa ja koska oppimismalliimme kuuluu jakaa oppejamme keskenämme, tässä nopea katsaus tämän vuotiseen Slushiin.

Mikä Slush?

Slush on nuorten yrittäjien, startuppien ja sijoittajien tapahtuma joka järjestettiin tänä vuonna Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtumaan osallistui yli 14000 ihmistä, joista viitisen sataa oli sijoittajia. Paikan päällä oli siis erinomaiset mahdollisuudet verkostoitua ja hakea enkelisijoittajaa.

Miksi lähdin Slushiin?

Oma kärki oli lähteä “parastamaan”, eli varastamaan ja parantamaan yritysideoita ja haistella startup-scenen fiiliksiä. Ideoita, oppeja ja koppeja nykyisiin ja kenties tuleviinkin bisneksiin kertyi roppakaupalla. Startupeilla näyttää menevän vahvasti.

Marraskuinen aamu oli lämmin sotkiessani fillarilla keskustorilta lähteneen bussin kyytiin kellon näyttäessä 06:45. Kiitos vielä kyydityksestä Tampere Entrepreneur Societylle! Verkostoituminen alkoi jo matkalla ja kyyti oli ohi hujauksessa. Vieruskaveri lähti hakemaan ideoita mielen hyvinvointiohjelmiin liittyvään yritykseensä. Itselläni oli laajempi sihti parastamiseen, sillä edustin VoluMin lisäksi samalla Smart Wall Paintia ja Kotimaanuutiset.fi -uutisaggregaattia.

 

Slushissa tuli myös tuttuja vastaan. Esimerkiksi VoluMin asiakas Arto Rastas, joka oli mukana tapahtumassa Ewäs katuruokakonseptinsa kanssa.

IMG_5388

Pakollinen selfie Arto Rastaan kanssa.

IMG_5391

Ewäs Stewcup 5/5

 

Slushi messukeskuksessa oli eeppinen. Puitteet olivat mielettömät, kaikki sujui kuin rasvattu ja ilmapiiri oli energinen. Tapahtuman aloitti mahtipontisesti toteutettu teknoshow lasereineen. Useampi tuhat paikallaan pönöttävää istujaa ei ihan tehnyt oikeutta toteutukselle, mutta hieno se oli pönöttäjistä huolimatta!

 

Sitten ne kopit:

Alexander Stubb: Unelmoi, usko, tee kovasti töitä ja menesty.

Dr. Wang Jian, Alibaban CTO: Alibaban kasvun mahdollisti internet, ei kiinalaisuus.

Taavi Rõivas, Viron pääministeri: Viroon voi piakkoin muuttaa e-asukkaaksi, asuit sitten missäpäin maailmaa tahansa. Viron erinomaisesti toteutettu julkisten palveluiden vienti verkkoon on yli 15 vuoden työn tulosta. Suomessa ollaan monta vuotta jäljessä. Nettibisnekset kun eivät ole sidonnaisia paikkaan, niin miksipä ei…

Nokian tuotejulkistus: Tabletti.

JP Rangaswami, Chief Scientist of Salesforce: Kaikki nettisivut/kännykkäsovellukset/tietokoneohjelmat ja muut alustat ovat jonkin sortin virtauksia tiedolle ja datalle. Nykyään ja tulevaisuudessa on entistä tärkeämpää, että alustojen virtaukset voivat myös virrata keskenään. Eli että alustat pystyvät keskustelemaan yli alustarajojen.

Matti Alahuhta, former CEO of KONE: Jätä riittävästi aikaa kalenteriin itsellesi tapaamisten välille. Pyri sähköpostin sijaan aina soittamaan. Kuunteleminen on puhetta tärkeämpää. Jos joku ei ole riittävän yksinkertaista, sitä ei ole ajateltu tarpeeksi. Johtoryhmää on hyvä tavata pari päivää kuussa. Yhdessäolo ja kanssakäyminen lisäävät sitoutumista. On tärkeää, että johtoryhmässä on eri taustan omaavia ihmisiä. Se lisää näkökulmia ongelmanratkaisuun. Hyvä määrä johtoryhmälle on 10-30 henkeä. Hae uuteen paikkaan/maahan paikallinen toimija. Älä koskaan tee kompromisseja rekrytoidessa.
Itsensä kehittämiseen: Lue kirjoja. Tapaa uusia ihmisiä, ja erityisesti sellaisia, jotka toimivat eri alalla kuin sinä. Seuraa intohimoasi, sillä motivaatio kasvattaa oppimista.

Stepan Ilyin, COO and Product director at Wallarm:
Nettisivujen suojaaminen on tärkeää. Nettisivujen hakkerointi taas helppoa. Älä koskaan käytä samoja salasanoja eri palveluissa!

Viisi myyttiä nettisivujen hakkeroinnista:

1. Hakkerit eivät ole kiinnostuneita minusta.
2. Meitä ei ole koskaan yritetty hakkeroida
3. Riittää, että skanneroimme sivumme ja korjaamme bugit
4. Riittää, että olemme ostaneet palomuurin
5. Tärkeimmät ominaisuudet on eristetty joten kaiken pitäisi olla ok

 

IMG_5394

Stepan Ilyin

Todellisuudessa olemme kaikki kohteita. Sivujen hakkerointi ei ole rakettitiedettä, vaan yllättävän heppoa. Älä käytä lyhyen aikavälin laastariratkaisuja. Turvallisuus on prosessi, joka on käynnissä kokoajan. Varaa tarvittaessa turvallisuusvastaavia huolehtimaan turvallisuudesta.

Jorma Ollila, Chairman of Royal Dutch Shell, jakoi vinkkejä miten startupit voisivat ottaa mallia isoilta yrityksiltä.
Toimitusjohtajalla täytyy olla substanssiosaamista omalta alaltaan, jotta hänen osaamiseensa voidaan nojata. Toimitusjohtajuus on kohtalaisen yksinäistä puuhaa. Itsensä kehittämiseen hän suositteli hankkimaan mentorin, sillä kirjat, kurssit tai koulut eivät yksinään riitä. Hyvä koko johtoryhmälle on suht tarkalleen 4,7 ihmistä. Käytännössä siis jotain 3-7 väliltä. Myös Ollila suosittelee, että johtoryhmässä on eri taustan omaavia ihmisiä. Hän kuitenkin painotti, että tärkeämpää on kognitiivinen eroavaisuus. Eli mitä erilaisemmin ajattelevia ihmisiä, sen parempi.

Joy Marcus, CEO of Bloglovin, inspiraationlähteiden kehitys kymmenessä vuodessa. Ennen muutama iso toimija ja pari hassua aikakausilehteä päätti mitä puemme, syömme ja toimi yleisesti inspiraation lähteenä. Nykyaikana bloggarit ovat inspiraation lähde. Se taas tarkoittaa, että inspiraation lähteitä alkaa ehkä olla jo liikaa. Siksi bloglovin on helpottamassa inspiraatio-viidakossa kahlaamista. Se on tehty yksinkertaiseksi, yhdellä palstalla toimivaksi lähteeksi, jota myös bloggarit rakastavat, koska sieltä saa toiseksi eniten lukijoita heti vakkarilukijoiden jälkeen.

IMG_5396

Joy Marcus

Sten Tamkivi, CEO of Teleport, Inc., ota joku perus juttu ja paranna sitä. Ennen saatoimme käydä kirjastossa etsimässä tietoa, mutta nykyään tiedon etsimiseksi riittää Google.

Stem Tamkivi

Stem Tamkivi

Alan Mamedi, CEO of Truecaller, kuinka tehdä kännykkäapplikaatioita kasvaville markkinoille. Kasvavat markkinat tarkoittavat tässä lähinnä kehitysmaita, joissa datansiirto on suhteellisen kallista ja jotka digitalisoituvat kehnommilla, vähämuistisilla laitteilla. Mobiiliapplikaatiobisnes kasvaa vääjäämättä, mutta näillä markkinoilla on hyvä huomioida loppukäyttäjän päätelaitetta eri tavalla kuin laitteita, joita me suomalaiset olemme tottuneet käyttämään. Meillä data on suhteellisen halpaa ja laitteisiin mahtuu paljon tavaraa. Tee siis kevyitä ja monelle kielelle käännettyjä applikaatioita ja vältä niiden turhaa päivittelyä.

Illasta oppeja käytiin läpi Supercellin piikkiin.

Ex-VoluMilainen Heikki Pentti

Ex-VoluMilainen Heikki Pentti Slushissa

Jäikö jotain oleellista? Postaa se tohon alle!

– Teemu