Szia täältä Budapestista!

 

Finnairin lentokone lennätti minut Unkarin Budapestiin viime helmikuun alussa ja siitä asti olen viettänyt antoisaa aikaa täällä lukuisten linnojen ja edullisen viinin maassa. Olen viihtynyt todella hyvin. Mukavin asia on mielestäni hintataso; kaikki on noin puolet edullisempaa Suomeen verrattuna. Edullisen hintatason ansiosta ei tarvitse juurikaan laskea rahojaan ja on voinut tutkia Budapestia mielinmäärin.

 

Szimpla Budapest

Ensimmäisiä paikkoja, mihin tutustui oli raunioravintola Szimpla. Budapestissa on lukuisia raunioravintoloita/baareja. Suosittelen käymään.

 

Opiskelua

Opiskelijavaihto on syy, minkä vuoksi olen Budapestissa, tarkemmin Erasmus-opiskelijavaihto. Olen opiskellut kevään Dennis Gabor Collegessa ja syventänyt ammattiosaamista niin bisneskursseilla kuin koodauskursseilla. Kurssitarjontaan on mahtunut mm. johtamista, yrityksen viestintää, markkinointia, Java-koodausta ja C#-koodausta. Kaikista haastavimpia kursseja ovat olleet koodauksen kurssit, koska itse olen suuntautunut tähän mennessä enemmän web-designiin sekä verkkosivu-osaamiseen. Verkkosivujen kanssa pelatessa toki ovat tulleet tutuksi mm. css- ja html-koodi, joista on ollut hyvää pohjaa opetellessa muita koodikieliä. Nyt on siis hyvä pohja myös Javasta ja C#-kielestä ja otinkin tavoitteekseni opetella nämä kielet niin hyvin, että pystyn niillä työskentelemään valmistuttuani, mikäli tarve vaatii.

 

Java C-sharp

Siinä koodit vierekkäin, joita on tullut opiskeltua.

 

Saamme olla ylpeitä Suomen opetuksen tasosta, sillä täällä on helposti huomannut, että Suomi on edellä opettamisessa. Opettaminen on täällä kyllä kohtalaista, mutta vielä on kohtalaisen iso matka Suomen opetuksen tasolle. Tämän vuoksi onkin tarvinnut suhteellisen paljon itse ottaa selvää opetettavista asioista, mutta se ei ole haitannut, koska olenhan tottunut siihen jo Proakatemian aikana. 🙂

 

Koulu ja kirjat.

Tuota käytävää pitkin pääsee mm. näiden kirjojen pariin.

 

Töitä

Internet on mukava asia. Internet mahdollistaa. Minulle internet on mahdollistanut töiden tekemisen Volumin asiakkaalle Suomessa, vaikka itse olen fyysisesti Budapestissa; Olen piirtänyt koko kevään kerrostalojen pohjapiirustuksia eräälle asiakkaallemme. Budapestissa minulla on tietysti mukana läppäri ja siihen kun on asennettuna Adoben Illustrator, on työt hoitunut mukavasti. Valmiit pohjapiirustukset olen ladannut pilvipalveluun, josta asiakas pystyy lataamaan piirustukset omalle tietokoneelleen ja laittamaan ne omalle nettisivulleen. Sen lisäksi olen päivittänyt toisen asiakkaan verkkosivuja täältä käsin. Kätevää.

Elämää

Voi varmasti arvata, että on tullut paljon tutustuttua Unkarin kulttuuriin – olenhan tutkimusmatkalla. On tullut koluttua kaikki yleisimmät nähtävyydet ja museot ja sitä kautta opittua asioita Unkarin ja varsinkin Budapestin historiasta. Kaikista mielenkiintoisinta Unkarin historiassa on mielestäni kommunismi, josta Unkari on luopunut vasta reilut kaksikymmentä vuotta sitten. Kommunismin aikaansaannoksia ja kauheuksia on ollut mielenkiintoista tutkia, koska itse on asunut vahvasti kapitalismin varjossa. Kommunismin vaaleanpunainen periaate on sinällään hyvä, mutta aatetta ei mielestäni voi iskostaa ihmisiin väkisin. Tutkiminen on antanut perspektiiviä.

 

Budapest rakennuksia

Budapestissa näkee upeaa arkkitehtuuria.

 

Kaikista antoisin asia on ollut erilaisiin ihmisiin ja heidän kulttuureihin tutustuminen. Budapest tuntuu olevan varsinainen sulatusuuni vaihto-opiskelijoiden suhteen. Äkkiä lueteltuna olen tavannut ihmisiä: Espanjasta, Brasiliasta, Briteistä, Ranskasta, Irlannista, Italiasta, Saksasta, Vietnamista, Kazakstanista, Serbiasta, Ruotsista, Turkista, Kreikasta, USA:sta, Chilestä, Taiwanista, Tsekeistä ja tietysti Unkarista. Enkä usko, että muistin edes kaikkia kansalaisuuksia. Englannin puhuminen on parantunut kevään aikana huomattavasti. Itselläni englannin ymmärtäminen ja kirjoitus ovat olleet ihan kiitettävällä tasolla, koska oman alan kirjallisuus on pitkälti englanniksi, mutta puhuminen oli päässyt rapistumaan pahasti, koska sitä ei ollut päässyt puhumaan kunnolla pitkään aikaan.

Kohta opiskelijavaihto on kuitenkin ohi ja on varmasti haikeaa jättää Erasmus-kaverit taakseen ja suunnata vajaan kuukauden päästä Suomeen. Samalla tietysti on mukava palata Suomeen ja päästä tekemään taas kunnolla projekteja Volumin kanssa. Suosittelen ehdottomasti kaikille opiskelijavaihtoa, vaikka ulkomaille lähtö vähän jännittäisi. Pääsee oppimaan asioita uudesta näkövinkkelistä ja maailmankatsomus avartuu 🙂

Jos haluat lukea lisää tarinoita Budapestista, klikkaa linkkiä: Rikun tarinoita Budapestista.

 

terkuin, Riku